Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vypasená česká armáda

Zprávy o činnosti Ministerstva obrany, které se objevují v médiích v posledních letech, nejsou příliš lichotivé. Všemu nasadil korunu ministr obrany Alexandr Vondra, který se za státní peníze účastnil pohřbu kontroverzního Ctirada Mašína nebo zpráva o obézní armádě.

Jestli se chcete zabezpečit po zbytek svého života, aspirujte na post ministra obrany, případně jeho náměstka. Jak jinak než úplatky si lze vysvětlit kauzy, které vyšly najevo za vlády posledních tří ministrů?

Letadla CASA – tendr za 3,5 miliardy na nákup letadel bez výběrového řízení zprostředkoval Omnipol, kde se mimo jiné angažuje Kalouskův dobrý přítel Richard Háva (náhoda?). Omnipol údajně vyinkasoval provizi 790 milionů a navrch servisní smlouvu na 3 roky za 700 milionů, přestože letouny jsou ve dvouleté záruční lhůtě a výrobce má povinnost je opravovat zdarma. Letadla jsme pořídili 2x dráž než Portugalsko, nebo dokonce Brazílie či Egypt. Smlouva byla podepsána den před nástupem Martina Bartáka (který ale coby náměstek byl prý hlavním hnacím motorem celého projektu), ministra úřednické vlády pod vedením Jana Fischera. Proti nákupu tehdy vystupovali samotní vojáci včetně náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka. Obchod se upekl za ministrování Vlasty Parkanové, která má na celé kauze také svůj podíl a měla by tedy logicky nést zodpovědnost. Realita je ale taková, že si v klidu užívá poslaneckého mandátu a nikdo to neřeší. A letadla? Jsou nepoužitelná v akci vzhledem k problému s ochranným systémem a není jasné, kdy budou v pořádku. Navíc nám hrozí EU soudem za nákup bez výběrového řízení.

Obrněné transportéry Pandur – Portugalci vůbec umí nakupovat mnohem levněji než Češi. Jeden Pandur je přišel na 35 milionů, zatímco naše vláda v roce 2008 za premiéra Topolánka rozhodla bez výběrového řízení o nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy, tedy průměrně 135 milionů za kus, což je 4x dráž. Argumentace lepší výbavou se mi nějak nezdá, když 4 pandury vyslané do Afghánistánu musely projít dodatečnou úpravou v hodnotě několika desítek milionů (více zde). Paradoxem je, že nákup portugalských Pandurů vyšetřuje tamní policie (zde). Zdá se jim totiž nevýhodný.

V kauze se angažoval lobbista Marek Dalík, který si údajně řekl o půlmiliardový úplatek (zdroj).

Obrněné transportéry Iveco – od nástupu Alexandra Vondry na Ministerstvo obrany jsem čekal, kdy se objeví nějaký podezřelý tendr. A nemusel jsem čekat příliš dlouho. Bezpáteřní politik se i přes podezření v kauze PROMOPRO, usadil na dalším ministerstvu jako by se nechumelilo. Ministerstvo nakupuje 112 obrněnců Iveco po 14 milionech za kus. Nákup vyšel obranu na více než 4 miliardy korun, přičemž za bojové verze zaplatilo Česko zhruba 2x víc než třeba Rakousko (zdroj). Původně se měl nákup uskutečnit v roce 2009 za ministra Bartáka. Argumentem pro nákup bez veřejné soutěže, mělo být pořízení spolu se Slovenskem. To ale od záměru nakonec odstoupilo. „Díky společné zakázce bude dosaženo výhodnějších cenových a dalších podmínek“, stálo tehdy v tiskové zprávě. Údajně se jednalo o záminku a ministerstvo i přes cenovou nevýhodnost zakázky chce dotáhnout obchod do konce.

Přestože vláda veřejně deklaruje zrušení prostředníků při veřejných zakázkách, nebyla s tím schopna za více než rok své existence nic udělat a nedělám si ani iluze, že by se v budoucnu něco změnilo.

Pan Vondra si udělal výlet do USA vládním speciálem na pohřeb Ctirada Mašína mimo jiné se senátory Jaromírem Štětinou a Tomášem Grulichem, nebo exsenátorem Jiřím Liškou. Vydali se na pohřeb člověka, který o žádné vyznamenání nestál ani za svého života. Mimo jiné prohlásil: „Od nějakýho Havla nebo Klause žádný vyznamenání nevezmeme". Celkově přišel let pro 42 účastníků na 800 tisíc. Na takovéto věci se peníze vždy najdou, ale pro veterány z Perského zálivu se nenajde 500 korun na pamětní medaili.

Máme nejdražší vojenskou techniku na světě a určitě i ti obézní vojáci (zdroj) se dostanou do formy, kdyby na nás náhodou někdo zaútočil. Když jsme je chudáky tak vykrmili, musíme jim pořídít prášky za 700 korun měsíčně, což pro náš státní rozpočet činí směšných 30 milionů ročně.

O svou bezpečnost se tedy rozhodně bát nemusíme.

Autor: Marek Pleskač | pátek 2.9.2011 19:43 | karma článku: 22,34 | přečteno: 1201x
  • Další články autora

Marek Pleskač

COV-spirace 2020

Již rok se prakticky celá planeta potýká s pandemií Covidu-19. V dnešním globalizovaném světě je však postup jednotlivých vlád až příliš podobný. To vyvolává otázky, zda se nejednalo o předem připravený plán.

20.12.2020 v 21:56 | Karma: 17,89 | Přečteno: 483x | Diskuse| Společnost

Marek Pleskač

Zrození běžce

Ještě před pár lety jsem běh bral jen jako nutnou součást přípravy mezi fotbalovými sezónami. Při výbězích jsem vždy trpěl, dobíhal mezi posledními a vůbec se na ně netěšil.

7.1.2016 v 14:20 | Karma: 7,16 | Přečteno: 117x | Diskuse| Ostatní

Marek Pleskač

Salming Tour de Hospic

Na 5. ročník Plesenského půlmaratonu jsem se těšil téměř rok, kdy jsem se o této akci dočetl v místních novinách. A když se tento běh stal letos součástí Salming Tour de Hospic, neváhal jsem s účastí na všech 3 akcích.

30.9.2015 v 0:35 | Karma: 8,25 | Přečteno: 221x | Diskuse| Sport

Marek Pleskač

Noční můra s ČD

Poté co jsem se nechal zhýčkat výletem z Českých Budějovic do Vídně, osmělil jsem se a snad po 10 letech opět vyzkoušel trasu České Budějovice - Mariánské Lázně. Za 10 let to možná zkusím znovu...

31.5.2015 v 22:55 | Karma: 18,26 | Přečteno: 928x | Diskuse| Cestování

Marek Pleskač

Reakce na článek o bankách od pana Kráma

Proč nefunguje česká ekonomika – Díl první: Banky. Autor neotevřel u článku diskuzi, proto reaguji touto formou.

5.8.2013 v 17:45 | Karma: 10,63 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1655x
Občasný bloger, pravidelný běžec.