Dostaneme polskou facku?

Čeští fotbalisté sehrají v sobotu zápas pravdy proti domácím Polákům. Uspějeme nebo se bude jednat o naší labutí píseň? A jak moc bude chybět Tomáš Rosický?

Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je velmi tenká. Jediný bod nás dělí od postupu do čtvrtfinále, v případě, že Rusové neprohrají s řeckým výběrem. Modlitby českých fanoušků směřují především k tomu, aby byl k dispozici Tomáš Rosický, který svou přítomností na hřišti pozvedá hru našeho mužstva o 50%. Naposledy jsme se o této skutečnosti mohli přesvědčit v souboji s Řeky. Po výborném prvním poločase musel "Malý Mozart" odstoupit a český tým přenechal iniciativu svému soupeři, čehož naštěstí nedokázal naplno využít. Zprávy lékařů však nezní příliš optimisticky.

Otázka tedy zní, kdo našeho kapitána nahradí. Faktem je, že trenér Bílek nemá ve svém výběru plnohodnotnou alternativu. Kolář, nejpravděpodobnější varianta, není rozeným tvůrcem hry, vždyť i v Plzni hraje hlavní roli Pavel Horváth. Další možností je posunutí Plašila do středu a nasazení Rezka na lajnu. K dispozici je také reprezentačně nezkušený Darida, což ale Bílek riskovat nebude. Potom však nechápu, proč ho na EURO bral. Myslel si snad, že ho bude posílat na hřište 10 minut před koncem, až povedeme 3:0? Velkou chybou se nyní ukazuje opomenutí Štajnera v nominaci, který už sice není tak rychlý jako za mlada, ale aspoň by dal hře myšlenku, která našemu týmu při absenci Rosického zoufale chybí.

Protěžování Baroše je dalším faktorem, který se naší reprezentaci může hrubě nevyplatit. Druhý nejlepší střelec v české historii jistě zaslouží respekt, ale faktem je, že od památného EURA 2004 nabrala jeho kariéra sestupnou tendenci. Útočník, který měl talent na to stát se klubovou legendou Liverpoolu, putoval přes Lyon do Galatasaray, kde však poslední dobou střídá. Filmované pády a následná teatrální gesta jeho popularitě zrovna nepřidávají. Trenér Bílek Baroše obhajuje s tvrzením, že na sebe váže dva hráče soupeře, což je sice pravda, ale následně se ptám, o kterém útočníkovi se toto říci nedá? Pokud chce Bílek preferovat hru na jednoho útočníka, mnohem lepší variantou by však podle mě bylo nasazení Pekharta, který vsítil 9 branek v Bundeslize. Ale úplně nejraději bych viděl hru na dva útočníky. Vedle Pekharta by pookřál i Baroš. Jak se asi cítí David Lafata, který se na hřiště nepodívá ani přesto, že obhájil korunu krále střelců v české lize s průměrem téměř jednoho gólu na zápas? Raději uvidím atraktivní hru, na kterou bychom mohli být hrdí, než upracovanou bezbrankovou remízu.

Karel Šíp se nebál z pozice naštvaného fanouška říci pravdu do očí panu Dovalilovi. Konečně se našel někdo, který se narozdíl od "expertů" ve studiu nebojí říkat nepříjemné věci. A jak bylo vidět v úvodu zápasu s Řeckem, reprezentaci to jen prospělo. Pan Šíp mluvil o dalších dvou fackách. Jedné jsme se naštěstí ubránili, ale obávám se, že vyhnout se té polské, bude mnohem těžší. Kéž by tomu tak nebylo a čeští fanoušci mohli po zápase říct Hoši děkujem!

Autor: Marek Pleskač | pátek 15.6.2012 14:35 | karma článku: 9,67 | přečteno: 890x
  • Další články autora

Marek Pleskač

COV-spirace 2020

20.12.2020 v 21:56 | Karma: 17,89

Marek Pleskač

Zrození běžce

7.1.2016 v 14:20 | Karma: 7,16

Marek Pleskač

Salming Tour de Hospic

30.9.2015 v 0:35 | Karma: 8,25

Marek Pleskač

Noční můra s ČD

31.5.2015 v 22:55 | Karma: 18,26