Noční můra s ČD

31. 05. 2015 22:55:43
Poté co jsem se nechal zhýčkat výletem z Českých Budějovic do Vídně, osmělil jsem se a snad po 10 letech opět vyzkoušel trasu České Budějovice - Mariánské Lázně. Za 10 let to možná zkusím znovu...

15:55 - příjezd vlaku do Českých Budějovic. Vzhledem k tomu, že je pátek, souprava je kapacitně poddimenzovaná, mnoho lidí nejprve prochází vlakem, aby nakonec stejně skončili na chodbě. Díky tomu, že cestuji sám, našel jsem místo k sezení ve vagónu pro přepravu kol. V prostoru pro kola se nachází lidé, kteří takové štěstí neměli.

16:05 - plánovaný odjezd, ale stále stojíme, což nikoho, kdo již někdy cestoval s ČD nemůže překvapit. Vlak odjíždí s 5-minutovým zpožděním.

16:25 - paní sedící naproti se ptá průvodčí, zda by nešla nastavit na klimatizaci vyšší teplota. Ta jen lakonicky prohodí, že teplota je na maximu a tady v tom prostoru je vždy největší zima. Připadám si jak v ledničce a se spolucestujícími si oblékáme svetry. ČD asi počítají s tím, že cyklisté něco vydrží.

17:50 - do Nepomuku přijíždíme díky prostojům ve stanicích s asi 20-minutovým zpožděním. Už je mi dávno jasné, že v Plzni navazující Pendolino z Prahy nestihnu.

18:10 - stojíme asi 10 minut před Plzní a následně přijíždíme s asi půlhodinovým zpožděním. V Plzni mě vítá rozbagrované nádraží. Dezorientovaní cestující hledají své vlaky.

19:40 - po procházce nevábným okolím plzeňského nádraží se vracím na peron, abych si počkal na plánovaný příjezd "rychlíku vyšší kvality", jak jej následně označila nádražní hlasatelka.

19:50 - Vážení cestující, vlak bude na svém příjezdu asi 15 minut opožděn. Hmm, to už mě nemůže rozhodit...

20:30 - Vážení cestující, vlak bude na svém příjezdu asi 50 minut opožděn. Důvodem je oprava lokomotivy. Upozorňujeme, že plánovaná doba zpoždění se může změnit. To už jsem fakt vytočenej. Jdu si sednout do haly, kde ale nejsou žádné lavičky. Naštěstí je otevřená malá čekárna. Zkouším bezplatné připojení k wi-fi. Velkorysé ČD mi nabízí 15 min. zdarma.

20:40 - poslouchám několik hlášení, která vždy začínají oznámením o zpoždění. Nakonec mě dostává hlášení: Osobní vlak do Nezvěstic z provozních důvodů nejede. Následuje další hlášení, ale ozve se jen Vážení cestující a pak už nic. Jedna paní to okomentovala slovy: Už jí asi někdo ukamenoval :-) Čekárnou se nese tichý smích unavených cestujících.

asi 21:10 - vlak po výměně lokomotivy (poté, co z ní prý šlehaly u Rokycan plameny, jak jsem se později dozvěděl) konečně opouští Plzeň

21:35 - vlak stojí před Stříbrem, po 5 minutách odkládám knihu a vypínám světlo v kupé, protože nesnesitelně píská. Nevím, kdo vymyslel označení rychlík vyšší kvality, ale ve stejném vlaku jsem cestoval již před 20 lety.

21:45 - průvodčí v kožených rukavicích (podezírám jí, že s tím tak nějak počítala), oznamuje že do lokomotivy udeřil blesk a strojvedoucí s topičem (no možná jen strojvedoucí) se jí snaží zprovoznit. Odhadovaná doba neznámá. Jsme prý kousek před Stříbrem. Po 10 minutách se rozhoduji, že zkusím štěstí a následuji několik odvážlivců před sebou a spolu s jednou paní a mladou slečnou, které se to tento rok prý stalo již potřetí, opouštím vlakovou soupravu. Naštěstí jsme zastavili jen asi 400 metrů před stanicí, takže za chvíli vcházím na (kromě pár cestujících z vlaku) liduprázdné nádraží ve Stříbře.

22:30 - odjiždím s mladou paní a její maminkou, která raději přijela pro dceru 40 km autem, než aby ji déle ponechala ve spárech ČD.

23:25 - po sedmi a půl hodinách se dostávám do cílové stanice, za 15 minut prý přijel i vlak, ale to už mi bylo celkem jedno.

Musím bohužel konstatovat, že za 10 let se na železnici v ČR nezměnilo prakticky nic a ČD stále hluboko zaostává za západoevropskou špičkou. Do vlaku (alespoň na téhle trase) mě na dlouhou dobu jen tak něco nedostane.

Autor: Marek Pleskač | neděle 31.5.2015 22:55 | karma článku: 18.26 | přečteno: 928x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 435 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1655

Občasný bloger, pravidelný běžec.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...