Vypasená česká armáda

Zprávy o činnosti Ministerstva obrany, které se objevují v médiích v posledních letech, nejsou příliš lichotivé. Všemu nasadil korunu ministr obrany Alexandr Vondra, který se za státní peníze účastnil pohřbu kontroverzního Ctirada Mašína nebo zpráva o obézní armádě.

Jestli se chcete zabezpečit po zbytek svého života, aspirujte na post ministra obrany, případně jeho náměstka. Jak jinak než úplatky si lze vysvětlit kauzy, které vyšly najevo za vlády posledních tří ministrů?

Letadla CASA – tendr za 3,5 miliardy na nákup letadel bez výběrového řízení zprostředkoval Omnipol, kde se mimo jiné angažuje Kalouskův dobrý přítel Richard Háva (náhoda?). Omnipol údajně vyinkasoval provizi 790 milionů a navrch servisní smlouvu na 3 roky za 700 milionů, přestože letouny jsou ve dvouleté záruční lhůtě a výrobce má povinnost je opravovat zdarma. Letadla jsme pořídili 2x dráž než Portugalsko, nebo dokonce Brazílie či Egypt. Smlouva byla podepsána den před nástupem Martina Bartáka (který ale coby náměstek byl prý hlavním hnacím motorem celého projektu), ministra úřednické vlády pod vedením Jana Fischera. Proti nákupu tehdy vystupovali samotní vojáci včetně náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka. Obchod se upekl za ministrování Vlasty Parkanové, která má na celé kauze také svůj podíl a měla by tedy logicky nést zodpovědnost. Realita je ale taková, že si v klidu užívá poslaneckého mandátu a nikdo to neřeší. A letadla? Jsou nepoužitelná v akci vzhledem k problému s ochranným systémem a není jasné, kdy budou v pořádku. Navíc nám hrozí EU soudem za nákup bez výběrového řízení.

Obrněné transportéry Pandur – Portugalci vůbec umí nakupovat mnohem levněji než Češi. Jeden Pandur je přišel na 35 milionů, zatímco naše vláda v roce 2008 za premiéra Topolánka rozhodla bez výběrového řízení o nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy, tedy průměrně 135 milionů za kus, což je 4x dráž. Argumentace lepší výbavou se mi nějak nezdá, když 4 pandury vyslané do Afghánistánu musely projít dodatečnou úpravou v hodnotě několika desítek milionů (více zde). Paradoxem je, že nákup portugalských Pandurů vyšetřuje tamní policie (zde). Zdá se jim totiž nevýhodný.

V kauze se angažoval lobbista Marek Dalík, který si údajně řekl o půlmiliardový úplatek (zdroj).

Obrněné transportéry Iveco – od nástupu Alexandra Vondry na Ministerstvo obrany jsem čekal, kdy se objeví nějaký podezřelý tendr. A nemusel jsem čekat příliš dlouho. Bezpáteřní politik se i přes podezření v kauze PROMOPRO, usadil na dalším ministerstvu jako by se nechumelilo. Ministerstvo nakupuje 112 obrněnců Iveco po 14 milionech za kus. Nákup vyšel obranu na více než 4 miliardy korun, přičemž za bojové verze zaplatilo Česko zhruba 2x víc než třeba Rakousko (zdroj). Původně se měl nákup uskutečnit v roce 2009 za ministra Bartáka. Argumentem pro nákup bez veřejné soutěže, mělo být pořízení spolu se Slovenskem. To ale od záměru nakonec odstoupilo. „Díky společné zakázce bude dosaženo výhodnějších cenových a dalších podmínek“, stálo tehdy v tiskové zprávě. Údajně se jednalo o záminku a ministerstvo i přes cenovou nevýhodnost zakázky chce dotáhnout obchod do konce.

Přestože vláda veřejně deklaruje zrušení prostředníků při veřejných zakázkách, nebyla s tím schopna za více než rok své existence nic udělat a nedělám si ani iluze, že by se v budoucnu něco změnilo.

Pan Vondra si udělal výlet do USA vládním speciálem na pohřeb Ctirada Mašína mimo jiné se senátory Jaromírem Štětinou a Tomášem Grulichem, nebo exsenátorem Jiřím Liškou. Vydali se na pohřeb člověka, který o žádné vyznamenání nestál ani za svého života. Mimo jiné prohlásil: „Od nějakýho Havla nebo Klause žádný vyznamenání nevezmeme". Celkově přišel let pro 42 účastníků na 800 tisíc. Na takovéto věci se peníze vždy najdou, ale pro veterány z Perského zálivu se nenajde 500 korun na pamětní medaili.

Máme nejdražší vojenskou techniku na světě a určitě i ti obézní vojáci (zdroj) se dostanou do formy, kdyby na nás náhodou někdo zaútočil. Když jsme je chudáky tak vykrmili, musíme jim pořídít prášky za 700 korun měsíčně, což pro náš státní rozpočet činí směšných 30 milionů ročně.

O svou bezpečnost se tedy rozhodně bát nemusíme.

Autor: Marek Pleskač | pátek 2.9.2011 19:43 | karma článku: 22,34 | přečteno: 1201x
  • Další články autora

Marek Pleskač

COV-spirace 2020

20.12.2020 v 21:56 | Karma: 17,89

Marek Pleskač

Zrození běžce

7.1.2016 v 14:20 | Karma: 7,16

Marek Pleskač

Salming Tour de Hospic

30.9.2015 v 0:35 | Karma: 8,25

Marek Pleskač

Noční můra s ČD

31.5.2015 v 22:55 | Karma: 18,26