Dokud tu budou čičmundové,...

3. 04. 2012 22:34:43
...budou o našich penězích prostřednictvím státních úředníků rozhodovat lidé jako Tykač nebo Janoušek. Za čičmundy označil František Chobot (dnes Bušek), jeden z hlavních protagonistů legendárního tunelu CS Fondů v roce 1997, bývalého šéfa Finančního analytického útvaru ministerstva financí Jiřího Kudlíka a jednatele firmy Crassus Petra Müllera z toho důvodu, že byli jen figurkami na šachovnici. František Bušek už se nemusí ničeho obávat, protože v jeho případě je trestný čin promlčen a může být tak hlavním trumfem v trestním stíhání Pavla Tykače, na něhož se vztahuje odlišná promlčecí lhůta z důvodu šetření v letech 2006-2008.

Kudlíka státní zástupce vinil z toho, že jako vedoucí FAÚ nepodal trestní oznámení a nezabránil tak transakci, při níž odešlo zhruba 1,23 miliardy korun za hranice. Podle obžaloby se tak stalo přesto, že měl z několika zdrojů informace o tom, že jde o nezákonné odčerpání financí CS Fondů. K těmto zdrojům patřil tehdejší ředitel Úřadu pro cenné papíry ministerstva financí Jan Veverka nebo exšéf Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti Evžen Šírek (zdroj euro.cz).

Kudlík se obžalobě však ubránil s tvrzením, že ho Veverka o ničem neinformoval, což vzhledem k tomu, že na ministerstvu skončil až v roce 2005, dává smysl. Potvrzuje to i podnikatel Schimmelpfennig (německá spojka), kterého Tykač s Chobotem ujišťovali, že Kudlík peníze pustí, protože mají spojku na ministerstvu. Kupodivu Jan Veverka nebyl nikdy obviněn.

Co z toho vyplývá? Snažil jsem se především naznačit, že lidé jako Tykač potřebují čičmundy jako je Kudlík, resp. Veverka. Nejvýznamnějšm čičmundou Romana Janouška byl bývalý pražský primátor Pavel Bém. Takové čičmundy však najdeme také ve svém okolí, např. ve vesnických zastupitelstvech, v městských radách, a pak je logické, že se objevují také na nejvyšších postech státní sféry. S nadsázkou by se dalo říct, že nejvýše postaveným čičmundou na světě je americký prezident. Nebo věříte tomu, že jeho prvořadým zájmem je blaho amerických občanů?

Proti čičmundům se ale dá bojovat. Lidé jsou stále ovlivněni minulým režimem, kdy ten, kdo donášel, byl označen za práskáče a kolaboranta. Rozlišujme však práskače a oznamovatele. Cestu ukázal Libor Michálek, který se postavil ministru Drobilovi. Tohoto odvážného muže následoval nevidomý právník Ondřej Závodský, který upozornil na podezřelé veřejné zakázky na ministerstvu vnitra. Velikou odvahu projevila také Renata Horáková, která se postavila vedení znojemské radnice a odmítla podepsat pro město mimořádně nevýhodné transakce. U starosty Petra Nezvedy se jí zastání nedostalo a od přímého nadřízeného, tajemníka Vladimíra Krejčíře, se dočkala dokonce výhružek. Tajemník dosáhl svého a nakonec připravil ve spolupráci s novým starostou Zbyškem Kašsaiem v záři 2011 paní Horákovou definitivně o místo.

Případ Renaty Horákové ukazuje, proč se drtivá většina lidí řídí heslem "Nehas, co tě nepálí". Už přes rok je tu ale organizace, na kterou se můžeme v případě korupčního jednání obrátit. Jedná se o Nadační fond proti korupci (www.nfpk.cz), jehož zřizovatelé jsou Karel Janeček, Stanislav Bernard a Jan Kraus. Ve fondu se angažuje také podnikatel a majitel Student agency Radim Jančura nebo bývalý ředitel tajné služby Karel Randák. Fond nabídl paní Horákové právní pomoc a za její odvahu jí odměnil částkou 300.000,- Kč. Nejčerstvějšm počinem nadačního fondu je podání trestního oznámení na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Postavme se, pokud máme tu možnost, podvodníkům a zlodějům a přestaňme jim dělat čičmundy. Prostředky tu jsou.

Autor: Marek Pleskač | úterý 3.4.2012 22:34 | karma článku: 11.88 | přečteno: 711x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.00 | Přečteno: 104 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 248 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 144 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 352 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1655

Občasný bloger, pravidelný běžec.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...