Marek Pleskač

Miloš Zeman prezidentem? Pomyslná korunka na hlavě české demokracie

21. 05. 2012 12:38:01
V souvislosti s kandidaturou Miloše Zemana na prezidentský post se naskýtá otázka, jakou politiku by jako hlava českého státu v případě svého zvolení prosazoval. Možná vám napoví tento článek.
Miloš Zeman
Miloš ZemanHynek Glos, Lidové noviny

Níže uvedený text je úryvkem z Analýzy 17. listopadu a změn ve východní Evropě v roce 1989, který byl publikován necelý rok po převratu. Text pochází z pera Miroslava Dolejšího, vězněného komunistickým režimem.

Rychlá varianta hospodářské reformy V. Klause způsobí ve skleníkovém prostředí postsocialistické ekonomiky hospodářský a sociální rozvrat, jehož zamýšleným cílem je podstatné snížení hodnoty národního majetku a jmění. (...) Vítězství této rychlé varianty vedlo k přesunu Waltra Komárka a Miloše Zemana do rezervy pro dobu, kdy po ekonomickém zhroucení bude následovat druhá fáze reformy, tedy reformně-komunistická (sociálně demokratická). Dojde k ní asi po dvou letech, kdy z transferu Židů z Ruska zůstane asi 17 až 37 tisíc těchto lidí v Československu (o jejichž vazbách ke KGB netřeba pochybovat). Těmto osobám pak bude svěřen zahraniční (především židovský) kapitál a konexe, které mají jejich banky, společenství a především KGB k dispozici (Merkuria, Rotary, atd.). Tyto konexe zaručí úspěch. S jejich pomocí (v součinnosti s ostatními Židy, rozptýlenými stejným způsobem ve státech východní Evropy, většinou rovněž z Ruska) bude pak provedeno hospodářské vyrovnání (spádované směrem na Východ) s ostatní Evropou.

Pan Dolejší docela přesně vystihl dopady kupónové privatizace. Jak to však bylo se zmíněným vyrovnáním s bývalým Sovětským svazem? Faktem je, že za Zemanovy vlády před 10 lety došlo k vyrovnání 100-miliardové pohledávky za Ruskem. Stalo se tak ale za velice podivných okolností. Rusko stomiliardový dluh vypořádalo rozpočtovým výdajem ve výši 51,3 miliardy korun. Do českého rozpočtu doputovalo přes řadu prostředníků pouhých 20,4 miliardy korun. Tehdejší premiér Zeman to dokonce označil jako velmi výhodný obchod. Bývalý ministr financí Ivan Pilip to okomentoval slovy: "Osmdesát procent dluhu neodpustil Rusku žádný věřitel, například země sdružené v Pařížském klubu věřitelů mají v Moskvě pohledávku dohromady za sto čtyřicet miliard dolarů a neodpouštějí vůbec nic."

Hlavním prostředníkem transakce byla česká firma Falkon Capital a.s., k tomuto účelu ve skutečnosti vybrána přímo ruskou vládou. Předsedou této společnosti je Ing. Jozef Čimbora, označovaný za bývalého agenta STB. Za firmou však stojí skupina kolem Paata Mamaladzeho, jenž byl podle tajných služeb spojen s lidmi kolem gruzínské mafie. Není od věci, že to byl právě Miloš Zeman, kdo vyrukoval s jasným favoritem na úspěšné vyřešení problému ruského dluhu. Falkon Capital v roce 2003 za působení Pavla Béma (ten se mimochodem letos v době zveřejnění kompromitujících odposlechů v kauze Romana Janouška účastnil protidrogové konference v Gruzii, kterou rok předtím navštívil Ivan Langer) na Praze 6 získal za výhodnou cenu (cca 0,5 miliardy Kč, 200 milionů korun méně, než se očekávalo) bývalý komunistický Hotel Praha. Dle hospodářských výsledků od roku 2003 (zde) je zřejmé, že návratnost investice není prvořadým zájmem. Pravý účel investice není obtížné si domyslet.

V celé transakci rovněž figurovala společnost RAO JES (Ruská akciová společnost Jednotný energetický systém), která měla spolupracovat se společností Falkon Capital a ruský dluh měl být umořován prostřednictvím dodávek energií do třetích zemí. Hlavou RAO JES byl Anatolij Čubajs, někdejší ministr financí Ruska, otec ruské privatizace a rovněž blízký spolupracovník prezidenta Jelcina. Tím se mj. potvrzuje i návaznost celé operace na ruskou vládu a důvod, proč si Rusové vybrali pro realizaci celé transakce právě Falkon Capital.

Z informovaných zdrojů pochází informace, že ČSSD měla za tento obchod vyinkasovat 300 milionů korun. Za zmínku též stojí, že česká vláda měla v roce 2000 (tedy předtím než se informace o transakci objevila v médiích) nabídku od zástupce švýcarské banky, která zněl na odkoupení dluhu za 94% hodnoty. Dotyčný člověk, který nabízel odkoupení státního dluhu Ruska vůči ČR švýcarskou bankou byl posléze ze strany bezpečnostních služeb a policie cíleně kriminalizován a i přes neprokázání trestné činnosti skončil za mřížemi.

Shrnuto, podtrženo: český stát prodal ruský dluh za zhruba 20% hodnoty, 30 miliard se "ztratilo" po cestě, společnost Falkon Capital stále působí na českém trhu a zhruba 1,5 milardy z deblokace ruského dluhu vrátila zpět do Ruska skrze investici do obřího parku větrných elektráren (informace z roku 2008)

A Miloš Zeman? Kandiduje na prezidenta České republiky a je považován za černého koně. Podpisy 10 senátorů už má a na další podporu své kandidatury dnes rozjíždí velkou petiční kampaň, ve které se chystá nasbírat potřebných 50 tisíc podpisů. Zarážející skutečností je, že Zemanovi vyjádřil podporu i Tomio Okamura, velký kritik současných politických poměrů u nás. Že by mu Zemanova minulost nevadila? Miloš Zeman před 2 lety v Otázkách Václava Moravce otevřeně prohlásil: „Rusko bude v horizontu dvaceti, třiceti let členem EU.“ Topolánek na to se smíchem řekl: „Nebo EU vplyne do Ruské federace.“ Navrch měl ale Zeman svým posledním úderem: „To je vlastně totéž.“ Až mi z toho běhá mráz po zádech.

Mužem v pozadí Zemanovy kandidatury na hrad je Miroslav Šlouf, politický lobbista, člen KSČ (1974-91), poté ČSSD. Šlouf sehrál podstatnou roli už při 2. volbě Václava Klause před 4 roky. Miloš Zeman je mimochodem stejně jako Miloslav Šlouf návštěvníkem budov Ruské federace v pražské Bubenči (zdroj).

Mrazí mě z toho, že pan Zeman figuruje jako jeden z favoritů prezidentské volby. Ale ani ostatní volby z levicového spektra nenabízejí lepší variantu. Jiří Dientbier prohlásil, že by neměl problém jmenovat vládu ČSSD a KSČM. A Jan Fischer? Bývalý komunista označovaný za úředníka bez názoru? Jako prašť nebo uhoď. Opravdu chceme oficiálně předat moc komunistům? Zapomněli jsme na to, co se tu 40 let dělo? Kdo si nepamatuje minulost, je odsouzen k jejímu opakování. Ale tak brzy?

Více k tématu zde:

http://respekt.ihned.cz/c1-36161550-podvody-s-ruskymi-miliardami

http://www.comrad.cz/item130.htm

Autor: Marek Pleskač | karma: 15.86 | přečteno: 1543 ×
Poslední články autora