Marek Pleskač

Omezením svobody slova to začíná...

3. 10. 2012 16:16:08
Tradiční média, ovládány velkými korporacemi, informují své čtenáře, diváky či posluchače pouze o tom, co uzná vlastník daného média za vhodné k prosazení vlastních zájmů. Internet tak zůstává poslední významnou baštou svobodných názorů, ale i na ten už si v "našem dobrém" zájmu brousí zuby.

Když to šlo v reálném světě, jistě i v tom virtuálním poslouží jako vhodná záminka boj proti terorismu. Čerstvou novinkou v tomto "boji" je projekt CleanIT financovaný Evropskou komisí (tedy z našich vlastních peněz). Cílem projektu je omezení dopadu použití internetu k teroristickým účelům, aniž by to ovlivnilo naši on-line svobodu. Na první pohled ušlechtilý cíl, avšak jako u všeho, co prosazuje EU, i zde najdeme několik ALE.

Internetové společnosti budu na základě podrobných doporučení nuceny rozhodovat o tom, jaký obsah je ilegální nebo teroristické povahy. I po smazání závadného obsahu budou muset tyto společnosti data archivovat a na požádání poskytnout kontrolním agenturám.

Podle opatření CleanIT budou všichni uživatelé sítí, ať už sociálních nebo profesionálních, povinni poskytovateli služeb dodat svou skutečnou identitu (i u sociálních sítí), což v podstatě zničí on-line anonymitu. Následky tohoto kroku budete moci sledovat přímo zde na diskuzích blogů v listopadu. Tato opatření budou od jedinců vyžadovat i používání skutečných fotografií uživatelů, čímž zničí desetiletí internetové kultury.

Závadný obsah budou kontrolovat tzv. "specialisté na zneužití systému". Ti však nemohou zvládnout více než 6.000 světových jazyků a tak se pravděpodobně dočkáme výrazného omezení pouze na ty nejrozšířenější. Pak teprve nastane pravá mediální diktatura.

Je to jen důsledek předávání pravomocí našeho státu do Brusele. Pokud s tím chcete něco dělat, máte možnost vyjádřit svůj názor v krajských a senátních volbách. Existuje strana, která má v programu svobodu jednotlivce a prezidentský kandidát této strany je jediný, který veřejně tuto svobodu prezentuje. Můj hlas má jistý.

Informace k článku jsem čerpal zde.

Autor: Marek Pleskač | karma: 20.77 | přečteno: 1215 ×
Poslední články autora