Diskuse

Reakce na článek o bankách od pana Kráma

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobry vecer, 1) banky nekritizuji, pouze konstatuji, diky zkusenostem z Britanie, ze v CR chybi urcity typ financovani, 2) jsem si vedom rizik bank, na druhou stranu si take uvedomuji, ze banky casto vyrabi zisk umele ostatne v roce 2011 jsem tomu venoval serial (http://kram.blog.idnes.cz/r/56042/Kapitoly-z-financni-alchymie.html), 3) diskuse neoteviram, protoze na ne nemam cas, proto se k nim dostanu casto az pozde v noci napriklad nyni je 1:17 a teprve ted jsem se dostal k blogu. J

0 1
možnosti

Tak chybí... no to je prostě místní realita. Očividně tady není nikdo kdo by ho byl ochoten poskytovat za podmínek které jsou místní lidi schopní splnit. (co je primární příčina a co je následek je v tomto případě dost nejasné... já osobně myslím že pes bude zakopaný v tom že žádné banky s reálným investovatelným kapitálem tu po komunistech nebyli. A mimochodem existovali pokusy kapitál investovat... jenom to skončilo tím že valná většina těchto investic zkrachovala a těch pár úspěšných (z historie téhle republiky za posledních 20 let je vcelku jasně vidět že valná většina pokusů o investice PRODĚLALA) prostě nestačilo na to aby to pokrylo tyto ztráty (to vedlo ke krachu hodně bank)...

a díky této historii tu prostě dle mne je a ještě několik desetiletí bude značná nechuť k takovéto formě financovaní.

To je prostě realita současnosti s kterou je třeba se smířit.... protože prachy na to to změnit tu nikdo nemá.

1 0
možnosti

Jinak co se "ziskového potenciálu" týká tak příslovečný pes je dneska zakopaný jinde. Problémem jsou patenty a autorská práva. Dneska není důvod něco patentovaného vyrábět... a nebo na tom něco stavět... dneska se vyplatí si něco patentovat, čekat až to někdo začne vyrávět a pak na něm vysoudit podíl...

V takové situaci je vývoj "nového" zboží a služeb které by mohlo vyvolat masivní poptávku dost nereálný. Protože od dob co se patentuje každá kravina se občas i stane že se to nevyplatí.

Na druhé straně jsou Číňani a spol kteří nějaké patenty nerespektují vůbec a políbit jim můžou všichni co chtějí. (ale tak to dopadne vždycky když proti sobě jdou 2 skupiny a 1 si odhlasuje že použije maximálně klacky a druhá se rozhodne že použije samopaly.)

Prohraje ta která se víc sebereguluje. (Autorská práva, patenty, eko-poplatky za energie, emisní normy...) Jistě že v takovém prostředí banky hrají na jistotu. (a dneska tak hrají prakticky všude... i ty investiční to cpou do jistot typu dotovaných "zelených" elektráren nebo silnic) 

Pokud to chce nějakou změnu tak je to těm bankám prostě ty jistoty plošně sebrat... žádné dotace elektráren, žádná ochrana patentů a autorský práv a prostě vytvořit skutečně konkureční prostředí kde všichni půjdou po krku všem bez toho aby existoval nějaký bailout ze strany státu... Tento ničím neomezený konkureční boj bez pravidel byl to co západní civilizaci dostalo na technologický vrchol planety. Od dob co začal být omezován nesmysly typu patentů se spomaluje víc a víc.

1 1
možnosti

Z25d74e23n97a 13K30o41č48í

5. 8. 2013 21:18

Nemáte úplně pravdu. Existují firmy, které generují stabilně zisk a mají proto i finanční přebytky po kterých paradoxně banky touží. Takovým společnostem nabízí naše tuzemské banky úvěr nejraději, přestože firmy jej vůbec nepotřebují.  Během 1 týdne dostane taková firma někdy i 3 nabídky úvěru, či factoringu, aniž by o ně žádala  ;-D!!

0 0
možnosti

Z10d90e24n14a 86K15o78č64í

5. 8. 2013 21:19

to jsem chtěla pověsit pod pan Biceru a nějak jsem to popletla. ;-(

0 0
možnosti
Foto

V dnešní době bych nepůjčil žádnému začínajícímu podnikateli bez záruky, která by odpovídala výši půjčky. V asijské konkurenci, která ve všem panuje je prosperita vyloučená.

0 1
možnosti
Foto

Souhlasím. Stejně tak nepřesné vidím, že pan Krám takto kritizuje banky v ČR, ale není to žádný tuzemský unikát. Dokonce ani unikát bývalého východního bloku.

0 0
možnosti

ty příklady "garážových firem" jsou trochu nefér, protože se jedná o druh podnikání, kde je stěžejní nápad a nikoli kapitál. Automobilku, hutě, farmaceutickou firmu nebo filmové studio bez velkého kapitálu nevybudujete.

3 0
možnosti

nesouhlasím, to odporuje logice. Nápad můžete realizovat pouze za přispění kapitálu a nebo ho prodat (což je asi hloupost). Jinak je Vám k ničemu.

0 0
možnosti