Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bildeberg - o nás bez nás

Na konferenci Bildeberg se každoročně neformálně scházejí přední evropské a severoamerické osobnosti z oblasti politiky, obchodu, médií, vojenství či školství. Setkání, provázená maximálními bezpečnostními opatřeními, se konají bez přítomnosti médií, což nahrává zastáncům konspiračních teorií.

První konference, iniciována údajně z důvodu vzrůstajícího protiamerického postoje v západní Evropě, se konala v nizozemském hotelu Bildeberg nedaleko Arnhemu v roce 1954. Představitelé evropských zemí a Spojených států se sešli s hlavním cílem podpořit atlanticismus – lepší porozumění mezi kulturami západní Evropy a Spojených států - a dojednali pravidla spolupráce v oblasti politické, hospodářské a otázkách obrany. Mezi pravidelné účastníky lze řadit Davida Rockeffelera (miliardáře a šedou eminenci, dnes již 97-letého pána, který se významně podílel i na založení OSN), Henryho Kissingera (ministr zahraničních věcí za vlády Nixona a Forda), Roberta Zoellicka (prezident Světové banky) nebo například nizozemskou královnu Beatrix.

V roce 2008 uvedli američtí  Friends of Bilderberg v tiskové zprávě, že „jedinou aktivitou Bilderbergu je pořádání každoroční konference. Na setkání se nepředkládají žádná usnesení, nehlasuje se, ani se nevydávají žádná politická prohlášení. Naopak se řeší zásadní otázky pro dobro lidstva, jako světový mír, otázka chudoby v Africe apod.

To zní sice ušlechtile, avšak v rozporu s tímto prohlášením stojí fakt, že setkání se účastní nepravidelní hosté, kteří mají bezprostřední vliv na nejbližší světové události. Není proto náhoda, že se konference před svým zvolením zúčastnil Barrack Obama (ještě jako jeden z kandidátů na prezidentský úřad). Na zasedání Evropského Parlamentu v Bruselu zpochybnil italský poslanec Evropského parlamentu Mario Borghezio nominaci účastníků skupiny Bilderberg a Trilaterální komise na místa předsedy EU a ministra zahraničí EU. Dne 12. listopadu 2009 uspořádala skupina schůzku na zámku Val Duchesse v Bruselu, které se účastnil také Herman Van Rompuy, pozdější předseda Evropské rady.

Setkání v roce 2008 se konalo jen několik dní před irským referendem o Lisabonské smlouvě. To by vysvětlovalo přítomnost Karla Schwarzenberga (který kritizoval Václava Klause pro otálení s podpisem této smlouvy) stejně jako irského generálního prokurátora Paula Gallaghera. Právě v těchto dvou zemích byl osud Lisabonské smlouvy nejistý. Dle článku na iDnes i pro takovou situaci měl však Bilderberg plán "B". "Pokud irské referendum dopadne pro zastánce smlouvy negativně, Irové si ho budou muset zopakovat", naznačoval důvěryhodný zdroj. Jak to dopadlo, dnes již víme...

Bildeberg je spojován s New World Order (Nový světový řád), jak je označována konspirační teorie, dle které úzká skupina mezinárodních elit prostřednictvím bankovních institucí kontroluje vlády, průmysl a média a snaží se o nastolení jednotné světové vlády s jednotnou světovou měnou, což by vedlo k jednodušší manipulaci se světovým obyvatelstvem. Možná to zní šíleně, ale zamysleme se nad skutečnými důvody válek v Afghánistánu, Iráku, Lybii nebo oficiální mediální propagandě o Iránu či Sýrii (aktuálně např. zde). Opravdu znamenají tyto státy hrozbu pro světový mír nebo představují jedny z posledních suverénních států, stojících v cestě mocných?

Reportéry, kteří se pokouší o setkáních zjistit bližší informace, čeká pronásledování a problémy s policií, jak se přesvědčil např. v roce 2009 v Řecku londýnský reportér Guardianu Charlie Skelton, který chtěl pokrýt schůzku Bildeberg satirickými reportážemi. Policie – tajná i uniformovaná – po něm šla po celou dobu jeho řeckého pobytu jen proto, že fotografoval hotel, kde byli účastníci Bilderberg ubytováni, a kde jednali.

Z Čechů se mimo Schwarzenberga setkání v minulosti zúčastnili český velvyslanec pro NATO Karel Kovanda (1998), velvyslanec v Izraeli Michael Žantovský (1999) nebo ředitel NY university v Praze Jiří Pehe (2001), mj. vášnivý kritik proti EU zaměřeného Václava Klause. Další Češi v oficiálních seznamech účastníků Bilderbergu nefigurují, seznamy ale zdaleka neuvádějí všechny hosty. Účastníky setkání Trilaterální komise, která je dceřiným sdružením skupiny Bilderberg, byli v minulosti také Pavel Telička, Jiří Kunert, Alexandr Vondra, Vladimír Dlouhý a stálý host Jan Švejnar.

Letošní setkání se dle neoficiálních informací koná od 31. května do 3. června stejně jako v roce 2002 a 2008 ve Virginii, USA, o čemž však na oficiálních internetových stránkách není 4 dny před začátkem setkání ani zmínka. Stejně tak chybí program a seznam hostů, což jen nahrává spekulacím a dle mého názoru má toto opatření znesnadnit lokalizaci místa schůzky před případnými zvědavci. Je skutečně zarážející kolik pozornosti (téměř žádnou) věnují oficiální média schůzce, kde se koncentruje tolik významných světových osobností.

Autor: Marek Pleskač | neděle 27.5.2012 21:42 | karma článku: 23,92 | přečteno: 2208x
  • Další články autora

Marek Pleskač

COV-spirace 2020

Již rok se prakticky celá planeta potýká s pandemií Covidu-19. V dnešním globalizovaném světě je však postup jednotlivých vlád až příliš podobný. To vyvolává otázky, zda se nejednalo o předem připravený plán.

20.12.2020 v 21:56 | Karma: 17,89 | Přečteno: 483x | Diskuse| Společnost

Marek Pleskač

Zrození běžce

Ještě před pár lety jsem běh bral jen jako nutnou součást přípravy mezi fotbalovými sezónami. Při výbězích jsem vždy trpěl, dobíhal mezi posledními a vůbec se na ně netěšil.

7.1.2016 v 14:20 | Karma: 7,16 | Přečteno: 117x | Diskuse| Ostatní

Marek Pleskač

Salming Tour de Hospic

Na 5. ročník Plesenského půlmaratonu jsem se těšil téměř rok, kdy jsem se o této akci dočetl v místních novinách. A když se tento běh stal letos součástí Salming Tour de Hospic, neváhal jsem s účastí na všech 3 akcích.

30.9.2015 v 0:35 | Karma: 8,25 | Přečteno: 221x | Diskuse| Sport

Marek Pleskač

Noční můra s ČD

Poté co jsem se nechal zhýčkat výletem z Českých Budějovic do Vídně, osmělil jsem se a snad po 10 letech opět vyzkoušel trasu České Budějovice - Mariánské Lázně. Za 10 let to možná zkusím znovu...

31.5.2015 v 22:55 | Karma: 18,26 | Přečteno: 928x | Diskuse| Cestování

Marek Pleskač

Reakce na článek o bankách od pana Kráma

Proč nefunguje česká ekonomika – Díl první: Banky. Autor neotevřel u článku diskuzi, proto reaguji touto formou.

5.8.2013 v 17:45 | Karma: 10,63 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1655x
Občasný bloger, pravidelný běžec.